Vliegangst? Ontdek 10 tips voor een ontspannen vliegreis.

Wil jij van je vliegangst af?

Ontdek 10 tips voor een ontspannen vliegreis.

 

Is vliegen voor jou een stressvolle ervaring? Word je al nerveus bij de gedachte aan turbulentie, of het idee dat je duizenden meters boven de grond bent? Er zijn manieren om je angst te verminderen en zelfs helemaal te overwinnen.

Hier zijn 10 bruikbare tips voor een ontspannen vliegreis, waarvan nummer 10 een krachtige aanpak is die je misschien nog niet hebt overwogen.

 

1. Bereid je mentaal voor

Het kan helpen om van tevoren te onderzoeken wat je kunt verwachten tijdens een vlucht. Leer over de veiligheid van vliegen, de oorzaken van turbulentie en wat de geluiden tijdens een vlucht betekenen. Hoe meer je weet, hoe minder mysterieus en bedreigend het lijkt.

2. Kies de juiste stoel

Waar je zit in het vliegtuig kan een groot verschil maken. Als je last hebt van vliegangst, kan het helpen om een stoel bij de vleugels te kiezen, waar de turbulentie vaak minder voelbaar is. Ook een stoel bij het gangpad kan prettig zijn, zodat je je niet opgesloten voelt.

3. Focus op de ademhaling

Diepe ademhalingsoefeningen kunnen wonderen doen voor je gemoedsrust. Het kalmeert je zenuwstelsel en leid je af van je gedachten. Probeer de "4-4-4-4 ademhalingstechniek": adem in voor vier tellen, houd je adem vast voor vier tellen, adem uit voor vier tellen, en wacht dan weer vier tellen voordat je opnieuw inademt. Herhaal deze cyclus een paar minuten lang om stress te verminderen en je kalmer te voelen.

4. Leid jezelf af

Zorg ervoor dat je tijdens de vlucht iets hebt om je gedachten af te leiden. Of het nu een goed boek is, een film op je tablet, of een puzzelboek, alles wat je gedachten van het vliegen afhoudt kan helpen om je angst te verminderen.

5. Vermijd cafeïne en alcohol

Hoewel het verleidelijk kan zijn om wat alcohol te drinken om te ontspannen, kun je dit beter niet doen. Alcohol en cafeïne kunnen je angst juist versterken en zorgen ervoor dat je lichaam minder goed met stress omgaat. Kies in plaats daarvan voor water of kruidenthee.

6. Gebruik kalmerende muziek of apps

Er zijn veel apps en afspeellijsten speciaal ontworpen om je te helpen ontspannen tijdens een vlucht. Ze bevatten rustgevende geluiden of begeleide meditatie om kalm te kunnen blijven. Zet een goede koptelefoon op en dompel jezelf onder in rustgevende muziek. Leren ontspannen en mentaal veerkrachtiger worden? gratis MP3 mentale veerkracht

7. Praat met het cabinepersoneel

Cabinepersoneel is getraind om met passagiers om te gaan die last hebben van vliegangst. Als je je zorgen maakt, aarzel dan niet om dit te delen. Vaak kunnen ze je geruststellen en je helpen om je comfortabeler te voelen.

8. Neem iets mee van thuis

Een klein aandenken van thuis, zoals een sjaal of een foto, kan helpen om je gerust te stellen tijdens de vlucht. Het roept de kalmte en veiligheid van thuis op en kan ervoor zorgen dat je lichaam reageert met een gevoel van veiligheid en comfort.

9. Vermijd te veel nieuws over vliegtuigongelukken

Hoewel het goed is om geïnformeerd te zijn kan het overmatig lezen of kijken van nieuws over vliegtuigongelukken je angst vergroten. Probeer jezelf te beschermen door je te richten op positieve, geruststellende informatie.

10. Overweeg hypnotherapie

Heb je ondanks bovenstaande tips nog steeds last van ernstige vliegangst? Hypnotherapie kan een goede oplossing zijn. Dan werk je in jouw specifieke situatie toe naar de oplossing. Angstgevoelens kunnen een onbewust patroon zijn geworden. In hypnose ben je in contact met je onbewuste en dan kun je het makkelijker veranderen dan wanneer je het alleen bewust probeert. Vaak ervaar je al in 3 sessies goed resultaat:

"na 3 sessies heb ik flinke stappen gemaakt bij het overwinnen van mijn vliegangst"

"De hypnose heeft mega goed gewerkt. Al de voorgaande keren dat ik vloog had ik echt natte oksels van het angstzweet. Totaal niet gehad, mijn lichaam deed niet meer aan angst."

Onderzoeken of hypnotherapie jou kan helpen? maak een afspraak

 

Door deze tips te volgen, van mentale voorbereiding tot het overwegen van hypnotherapie, kun je stap voor stap je angst verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen. Wees niet bang om hulp te zoeken en onthoud dat je niet alleen bent. Veel mensen hebben hun vliegangst overwonnen, jij kunt dat ook!